čtvrtek 26. srpna 2010

Hele,vole, máme káru! :-)

Skvělý, tak teď jsme oficiálně obdrželi voucher na naše auto!!! Takže už nás nemůže (skoro) nic zastavit, abychom procestovali část USA :-) Půjčili jsme si minivan od společnosti Alamo, vyzvednutí ve městě Idaho Falls, vrácení v San Franciscu. Využili jsme ale služeb české agentury Jedu.cz (která si zase objednává vozy od známé německé agentury FTI). Výhodou bylo, že to bylo o !hodně! levnější a mohli jsme platit v korunách. Nevýhodou byla zdlouhavá komunikace přes z USA přes mail.

Rezervaci auta jsme začali řešit v půlce července. Nevěděli jsme, jak velké auto půjčit (bude nás cestovat pět + pět celkem velkých kufrů), zástupce Jedu.cz nám ale ochotně zodpověděl všechny naše dotazy a doporučil nám minivan. Rezervovali jsme tedy minivan a čekali, až nám pošle smlouvu a fakturu na zálohu 3000 Kč, kterou jsme museli zaplatit před samotnou závaznou rezervací auta. To trvalo téměř dva týdny! Na konci července jsme se dočkali. Nám pro změnu trvalo přes týden, než jsme provedli platbu zálohy a ta došla na účet agentury. (kdyby nám tu fungoval mobil, vše by bylo rozhodně mnohem jednodušší a rychlejší:-)) Asi v půlce srpna jsme se dozvěděli, že minivan ve městě Bozeman již není k dispozici a největší auto je velikosti Fullsize, do kterého bychom se s kufry rozhodně nevešli. (nevím, čím to bylo, minivany na půjčení v rámci státu měli, problém byl buď v tom, že bychom auto vrátili v Californii, nebo v tom, že jsme moc mladí a rizikoví řidiči pod 25 let...) Každopádně to byla komplikace jako hrom, požádali jsme tedy agenturu Jedu.cz, aby zkusili vyžádat vozy v dalších nejbližších městech s půjčovnami (Jackson Hole a Idaho Falls). Mezitím jsme vymýšleli náhradní plány (půjčení dvou aut, zakoupení "rakve" na střechu menšího auta, zaslání zavazadel do ČR předem...prostě hrůza:)) Naštěstí ale přišla zpráva, že minivan je k dispozici v Idaho Falls! Je to asi o 30 mil dál, než do Bozemanu, ale to už vem čert:-) To jsme zase jednou měli štěstí! Teď už jen zbývá vyřešit, kdo nám půjčí do Idaho Falls auto...ale to už nějak dopadne.

Trasu máme vymyšlenou, dokonce i graficky připravenou, ještě že máme kamaráda Google mapy:-) Máme na to 14 dní, tak snad to všechno stihnem!

pondělí 16. srpna 2010

Bez práce nejsou koláče

Čtvrtek a pátek byly opět naše dny volna, takže jsme nezaháleli a vyrazili opět na výlety a kempovat. Většina (spíš všichni) naši kamarádi odjíždějí, takže to byly poslední akce, který jsme s nima podnikli. Ach jo...co se dá dělat.

Ve čtvrtek jsme se vrátili na staré známé Fairy Falls, pak jsme ale pokračovali asi půl míle za vodopády, na což jsme minule neměli čas...a vyplatilo se, došli jsme k Imperial Geyser, který je vážně parádní, navíc tryská téměř neustále. Odpoledne měli naši kamarádi v plánu koupání v Boiling River. My jsme ale měli zamluvený kemp nedaleko Canyonu, navíc tam s námi měli jít kempovat Petr s Markétou (Češi, kteří pracují v Lake). Jordan měl dokonce nervy půjčit nám auto, takže jsme nemuseli stopovat a mohli si poprvé zařídit americký automat. Ještě, že tam byl návod k použití, dlouho jsme nemohli přijít na to, jak se sakra řadí:-) Po konzultaci manuálu jsme nakonec zařadili rychlost D1 a vesele vyrazili směr Canyon. Tam jsme se sbalili a vyrazili k Ribbon Lake, které leží kousek od okraje Canyonu. Jezero zas tak úchvatné není, ale cestou jsme viděli Canyon z různých dalších úhlů. Kempování jsme si užili a přežili, zbytek pátku jsme prospali:)

Pak nám začal pracovní týden, hodin pochopitelně přibylo, a to výrazně. Oba máme s Markétkou přes čtyřicet hodin. Příští týden mám dokonce šest pracovních dní, což by znamenalo, že budu mít kolem 50 hodin. Markétce zůstaly ještě dva dny volna, takže plánuje dvoudenní výlet do Grand Tetonu. Tak snad to vyjde:-)

pátek 6. srpna 2010

Hory, výlety, camping, civilizace :)

Tak jsme se dlouho neozvali, mohl za to opět výpadek internetu...prostě to tady nějak vázne. A zase jsme kromě práce hodně viděli a zažili.
V pondělí 26.7. jsme podnikli noční výlet při úplňku, vylezli jsme na horu u yellowstonského jezera a čekali, až se setmí, ale mraky byly všude, takže jsme si úplňku moc neužili. Viděli jsme ho asi 5 minut, když stoupal za horami a potom nadobro zmizel.
Ve středu jsme bohužel pracovali, tak jsme nemohli pořádně oslavit Adámkovy narozeniny, ale hned dva dny nato jsme měli volno. Tak ve čtvrtek 29.7. jsme zdolali horu Washburn, která leží něco kolem 3200 m n.m., pokud si to dobře pamatuju. Vyrazili jsme ráno z kaňonu a kolem třetí hodiny odpoledne jsme byli na vrcholu. Sil bylo málo, tak jsme zpátky stopovali a hned po 10 minutách nám zastavila jedna milá paní, zaměstnankyně parku, takže jsme akorát stihli večeři:)
V pátek jsme nechtěli dělat nic náročnýho, tak jsme se zase po dlouhé době podívali do civilizace do městečka West Yellowstone. To se nachází už v Montaně a je to takové mále westernové městečko, typický západ. Něco jsme si nakoupili, zašli jsme do historického centra medvědů grizzly a vlků a také do kina, kde jsme viděli film o Yellowstonu, naštěstí zdarma, zas tak zajímavý to totiž nebylo.
A v sobotu nám opět začal pracovní týden. Ale i během práce se dá něco podnikat. V sobotu večer jsme tu měli haloweenskou party a v neděli jsme oslavili Adámkovy narozeniny u ohně s kytarou a nějakým tím dobrým pitím :)
A dnes (čt 5.8.) jsme se vrátili z druhého kempování. Včera večer po práci jsme vyrazili k jezeru, které se jmenuje Grebe. Dojeli jsme autem k trailu a poté nás čekaly 3 míle k jezeru. Naštěstí jsme to stihli před západem slunce. A musím říci, že toto místo je jedno z těch, které za to fakt stojí vidět. Klidné jezero uprostřed divočiny, nad kterým krouží orli a loví ryby. V noci nás navštívil jeden jelen, který pil z jezera a asi mu ani nevadilo, že hrajeme na kytaru a nahlas zpíváme. A ani nám v noci nebyla zima. Tak jsme si to užili:)
A zítra nás čeká ještě jeden výlet a v sobotu opět práce. A teď budu doufat, že půjde internet, venku se zatáhlo a vypadá to na bouřku, tak držte palce:)